Kawał prawdziwej historii której nie poznacie w szkole ...

Powrót do Hyde Park

Rozmowy na każdy temat, niekoniecznie o rowerach

Kawał prawdziwej historii której nie poznacie w szkole ...

Postprzez serav » 1 paź 2013, o 08:50

Wczoraj znajomy udostępnił mi ciekawy materiał nagrany podczas konferencji z historykiem Leszkiem Żebrowskim. Posłuchajcie bo naprawdę warto:
http://youtu.be/EzbfckSzHjc
http://youtu.be/xyXeJScjZUs

I ostatni o głośnym Jedwabnym i filmie "Pokłosie"
http://youtu.be/k6w7mqbT5R0
serav
-#KK24h

Podziękował: 62
Otrzymał podziękowań: 191

Postprzez Pijący_mleko » 1 paź 2013, o 12:53

Niestety nie wysłucham
brak mi głośników
Iść, ciągle iść, trafiać celnie
W zawianej piaskiem trawy ślad
Być sobą być niepodzielnie
Oczami dziecka mierzyć świat
Iść, ciągle iść w stronę słońca
W stronę słońca aż po horyzontu kres

Redaktor do moich postów by się przydał
Pijący_mleko
Moderator

Zdjęcia: 232
Podziękował: 1359
Otrzymał podziękowań: 2187

Postprzez mac ap » 13 paź 2013, o 19:16

Moim zdanim nic nie tracisz. Straaaasznie to jednostronne i strasznie naciągane. Odcinek milionstopięćdziesiąty serii pt "prawdy objawione"
mac ap
Stały Bywalec

Zdjęcia: 52
Podziękował: 42
Otrzymał podziękowań: 152

Postprzez serav » 13 paź 2013, o 22:58

mac ap napisał(a):Moim zdanim nic nie tracisz. Straaaasznie to jednostronne i strasznie naciągane. Odcinek milionstopięćdziesiąty serii pt "prawdy objawione"

Wiesz...za takie oskarżenia Leszek Żebrowski powinien mieć wyrok za wyrokiem ( jeśli byłoby to nie prawdą) ...więc jeśli mam wybierać między jednostronną i naciąganą historią którą mi wpajali w czasie edukacji a historią którą dowiaduje się czytając jego książkę, gdzie o wiele bardziej rzeczowo opisuje sytuację, to wolę posłuchać ją od człowieka, który w konkretny, pewny sposób ją opowiada.
serav
-#KK24h

Postprzez Fantom » 15 paź 2013, o 07:17

serav podpisuję się pod tym co napisałeś rękami i nogami :)
Fantom
Początkujący

Podziękował: 32
Otrzymał podziękowań: 39

Postprzez mac ap » 20 paź 2013, o 20:20

Nie chcę się spierać na tematy ideologiczne, bo takie rzeczy mnie już nie bawią, a i miejsce nie ku temu. Nie chcę także edukować historycznie, bo od tego są książki (książki, a nie książka- z naciskiem na liczbę mnogą). Zauważam tylko, że jak ktoś dostaje wykład czy książkę jednego, bardzo zaangażowanego ideologicznie historyka- i wierzy jej bezbranicznie, nie próbując skonfrontować tego z innymi źródłami (i wiara ta towarzyszy kompletnemu odrzuceniu innych informacji w podręcznikach historii)- to cała sprawa jest w oczywisty sposób właśnie kwestią wiary i niewiary, a nie rozsądnemu wymienianiu poglądów.
mac ap
Stały Bywalec

Zdjęcia: 52
Podziękował: 42
Otrzymał podziękowań: 152

Postprzez serav » 21 paź 2013, o 07:32

mac ap napisał(a):Nie chcę się spierać na tematy ideologiczne, bo takie rzeczy mnie już nie bawią, a i miejsce nie ku temu. Nie chcę także edukować historycznie, bo od tego są książki (książki, a nie książka- z naciskiem na liczbę mnogą). Zauważam tylko, że jak ktoś dostaje wykład czy książkę jednego, bardzo zaangażowanego ideologicznie historyka- i wierzy jej bezbranicznie, nie próbując skonfrontować tego z innymi źródłami (i wiara ta towarzyszy kompletnemu odrzuceniu innych informacji w podręcznikach historii)- to cała sprawa jest w oczywisty sposób właśnie kwestią wiary i niewiary, a nie rozsądnemu wymienianiu poglądów.

Moje zainteresowanie i poglądy nie opierają się o książkę. Polecam Tobie posłuchać codziennie rano między 7 a 9 rano Radio Nadzieja i Poranek Radia Wnet. Jest to jedne z nielicznych mediów które są jeszcze niezależne.
Dzisiaj np. mile zaskoczyła mnie wiadomość że G.Wyborcza opublikowała informację o znalezionych zbiorowych grobach pomordowanych.
Leszka Żebrowskiego poznałem niedawno i przyglądam się temu co pisze i mówi. Jednak jak mówiłem opiera się na faktach i jeśli byłoby to naciągane, dawno posypały by się procesy o zniesławienie...
serav
-#KK24h

Postprzez jojas » 21 paź 2013, o 22:53

Dawno, dawno temu gdy moje dzieci chodziły do szkoły podstawowej, książki były darzone przeze mnie bardzo dużym szacunkiem. Nie zaginałem kartek, nie kreśliłem po nich itd. Niestety zmieniło się to w momencie kiedy zapoznałem się z treścią podręcznika historii (kl VI). Poczytałem sobie o latach 80-tych XX wieku. W efekcie tego pieprz....em tym gów...em o ścianę. Od tamtej pory przestałem wierzyć natchnionym Historykom. Oczywiście nie potępiam ich, przecież żyć z czegoś muszą. Ciekawe w tym jest to że ktoś jeszcze słucha takiego bełkotu i uważa że jest to ciekawe. Procesy o zniesławienie są długie, zawiłe i kosztowne. Zysk z wygrania takiego procesu z "gołodupcem" jest praktycznie żaden. Sławy nie przysporzy, podobnie jak i forsy a nerwy zszarga i czasu zabierze. Dlatego prawdopodobnie nikt sobie takim autorytetem historycznym nie zawraca głowy. Jak to mówią mądrzy ludzie tyle jego co się nagada. I to by było na tyle w tym temacie z mojej strony.
jojas
Stały Bywalec

Zdjęcia: 837
Podziękował: 110
Otrzymał podziękowań: 458

Powrót do Hyde Park