Zielone światło rowerzystom na gazie

Powrót do Ogólne

Ogólne rozmowy na tematy rowerowe dotyczące Ostrołęki

Zielone światło rowerzystom na gazie

Postprzez mac ap » 11 cze 2010, o 21:49

Co sądzicie o projekcie, wysuwanym co pewien czas, ostatnio przez posła Gieradę oraz przez jakiś bliżej niezidentyfikowanych rowerzystów, chcących złożyć obyatelski projekt ustawy, zmieniającej Kodeks Drogowy? Chodzi o podwyższenie limitu promili, dozwolonych rowerzystom i zmniejszenie kar za jego przekroczenie, czyli jazdę po pijaku. Chodzi podobno o ochronę rowerzystów, którzy rzekomo nawet na bani nie są istotnym zagrożeniem dla innych użytkowników dróg. Ale dla mnie to pokrętna logika, zgodnie z którą nic nie powinno się robić choćby kierowcom, "parkującym" swoje samochody na przejazdach kolejowych. A poza tym wygląda to na traktowanie rowerzystów jako dzieci specjalnej troski, którym powinno być więcej wolno.
mac ap
Stały Bywalec

Zdjęcia: 52
Podziękował: 42
Otrzymał podziękowań: 152

Postprzez Pijący_mleko » 14 cze 2010, o 12:32

Zaproponował zmianę przepisów tak, by rowerzyści byli karani dopiero po przekroczeniu 0,5 promila alkoholu we krwi (obecnie 0,2 promila), a jeśli mają poniżej 0,5 promila to tylko w przypadku spowodowania zagrożenia na drodze. "Ponieważ rowerzysta ma silniejszą motywację, by jechać ostrożnie (bo to on sam odniesie w razie wypadku największe obrażenia) oraz rozwija mniejsze prędkości, można mu pozwolić na spożycie nieco większej ilości alkoholu" - przekonywał.
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... kodzi.html

Zadałeś pytanie więc odpowiadam (i innych zachęcam do odpowiedzi).

Prawdopodobnie moje notowania spadną wśród innych forumowiczów, ale jestem za całkowitym zakazem spożywania alkoholu przed i w trakcie jazdy rowerem (dotyczy także kierowców aut).
Nie przekonają mnie żadne argumenty ze organizm rowerzysty w trakcie jazdy szybciej spala alkohol.
W czasie jazdy trzeba zachować 100% trzeźwość umysłu bo przy spotkaniu z zmechanizowanym użytkownikiem naszych szos nie będziemy mieli żadnych szans.
Iść, ciągle iść, trafiać celnie
W zawianej piaskiem trawy ślad
Być sobą być niepodzielnie
Oczami dziecka mierzyć świat
Iść, ciągle iść w stronę słońca
W stronę słońca aż po horyzontu kres

Redaktor do moich postów by się przydał
Pijący_mleko
Moderator

Zdjęcia: 232
Podziękował: 1359
Otrzymał podziękowań: 2187

Postprzez adm » 22 lip 2010, o 12:18

Moim zdaniem jakieś zmiany na pewno są potrzebne, bo aktualnie łapanie pijanych kierowców w większości sprowadza się do łapania rowerzystów, którzy jednak powodują dużo mniejsze zagrożenie niż pijany kierowca samochodu.
Jestem absolutnie przeciw podwyższaniu jakiś limitów promili, ale kary za jazdę po alkoholu na rowerze powinny być jednak mniejsze niż za jazdę samochodem.
+++
adm
Administrator

Zdjęcia: 270
Podziękował: 159
Otrzymał podziękowań: 222
Rower: Kross Raven Steppen

Postprzez karolbiegacz » 23 lip 2010, o 06:52

adm napisał(a):Moim zdaniem jakieś zmiany na pewno są potrzebne, bo aktualnie łapanie pijanych kierowców w większości sprowadza się do łapania rowerzystów, którzy jednak powodują dużo mniejsze zagrożenie niż pijany kierowca samochodu.
Jestem absolutnie przeciw podwyższaniu jakiś limitów promili, ale kary za jazdę po alkoholu na rowerze powinny być jednak mniejsze niż za jazdę samochodem.

Popieram
karolbiegacz
-#KK24h

Zdjęcia: 41
Podziękował: 2095
Otrzymał podziękowań: 813

Powrót do Ogólne