Tp

Powrót do Hyde Park

Rozmowy na każdy temat, niekoniecznie o rowerach

Tp

Postprzez Khaav » 30 paź 2012, o 16:00

Część ;)
Wiecie może kiedy należy rozwiązać umowę z TP??(Orange) na internet ;)
Mi umowa się kończy w lutym ale chcę ją rozwiązać bo dziady mi ostatnio przedłużyli przez niedopełnienie obowiązków jednego z ich konsultantów. ;(

Po za tym Netia jest lepsza ;)

Czyli tak w konkrecie
Jakie potrzebne są dokumenty??(Jeśli możecie podeślijcie do tego linki)
Ile czasu przed zakończeniem powinienem rozwiązać umowę??

A i czy wiecie coś o uldze podatkowej od internetu?? :)
Kogo dotyczy itp :)
Obrazek
Obrazek
Khaav
-#KK24h

Podziękował: 16
Otrzymał podziękowań: 79

Postprzez jojas » 30 paź 2012, o 16:59

A w umowie tych danych niet?
jojas
Stały Bywalec

Zdjęcia: 837
Podziękował: 110
Otrzymał podziękowań: 458

Postprzez steve69 » 30 paź 2012, o 20:28

O ile się nie mylę, to decyzję o wypowiedzeniu umowy o świadczeniu usług telekomunikacyjnych należy dostarczyć do Orange co najmniej na miesiąc przed terminem zakończenia tej umowy.
Poszukaj w regulaminie, który dostałeś razem z umową.

--
steve69
Bywalec

Zdjęcia: 6
Podziękował: 23
Otrzymał podziękowań: 56

Postprzez SamaRama » 31 paź 2012, o 07:56

Wypunktuję co najważniejsze.

1. Każdą umowę możesz wypowiedzieć, kiedy chcesz, z 30 dniowym terminem wypowiedzenia. Możesz ją złożyć wcześniej niż te 30 dni, ale w piśmie określasz termin rozwiązania umowy. Nie musisz brać pod uwagę okresów rozliczeniowych, co czasem firmy lubią narzucać.

2. Ale, przeważnie do umów telekomunikacyjnych, dołączone są aneksy, które oferują niższy abonament, w zamian za nierozwiązywanie umowy przez jakiś termin np 24 miesiące. I to właśnie upłynięcie tego terminu, ludzie postrzegają jako koniec umowy. Po tym czasie umowa automatycznie, przedłużana jest na czas nieokreślony, na warunkach ogólnych (drożej). A jeśli ty sam, zechcesz rozwiązać umowę przed upłynięciem terminu aneksu, to płacisz karę umowną (bo określoną w umowie/aneksie), najczęściej proporcjonalną do czasu jaki pozostał do końca obowiązywania aneksu.

3. Jeśli firma szanuje klienta, to przed upływem terminu zawartego w aneksie, przypomina o tym i proponuje zawarcie kolejnego, na preferencyjnych warunkach. A jeśli nie, to zdarza się klient płaci gapowe. Czasem opłaci się przez krótki czas, pozostać na warunkach ogólnych, bo w krótkiej perspektywie masz zmianę planów i nie warto się wiązać na terminy.

4. Internet od Netii, jest obsługiwany przez urządzenia i personel TP (tak samo jak w Neostradzie). Dopiero od centrali telefonicznej, połączenie kierowane jest do sieci szkieletowej Netii. Netia zaś zajmuje się obsługą klienta i płaci do TP, dzierżawę za korzystanie z urządzeń i linii telefonicznej.

PS. Krócej nie umiałem.

I jeszcze to: rozwiązanie umowy z Orange
Trzeba się pilnować i koniecznie mieć podstemplowaną kopię wniosku o rozwiązanie umowy. Miałem trudności z rozwiązaniem umowy raz z TP (neo)i raz z Orange (komórka). Na szczęście miałem kopie. Z Neostradą i Tepsą miałem kilka niezłych przygód. Nigdy więcej.
SamaRama
Stały Bywalec

Podziękował: 58
Otrzymał podziękowań: 33

Powrót do Hyde Park