jojas napisał(a):Przepisy (regulujące) to moim zdaniem kiepska proteza zdrowego rozsądku. Pijącymleko moim zdaniem jechałeś zgodnie z przepisami i co z tego? Uniknąłeś problemów? Raczej nie. Spędziłeś przyjemnie czas? Raczej nie. Dlaczego? Bo trafiłeś na sfrustrowanego gostka, który dowartościował się pouczając innego uczestnika ruchu drogowego. Pogadał sobie, poczuł się lepiej i bardzo dobrze. Nie rozumiem tylko dlaczego Ty się wkurzyłeś. Trzeba było dać mu w ryja (czego nie pochwalam) albo podziękować za pouczenie i pojechać dalej śmiejąc się w duchu i dziwiąc się gdzie taki "dupek" się uchował. w ten sposób miałbyś niezły ubaw a nie stracony dzień.

Pijący_mleko napisał(a):Ja zaś jadąc prawą stroną stwarzam poważne zagrożenie dla Niego na drodze.
Pijący_mleko napisał(a):Nie będę teraz rzucał paragrafami i Wam zostawiam ocenę czy ten kierowca miał rację.
Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
Art. 16. 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
Art. 16. 5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.
Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
Art. 10. 1.b)W razie braku przeznaczonego dla nich pasa ruchu lub wydzielonej drogi, kierujący motorowerami, rowerzyści i kierujący innymi pojazdami bez silnika mogą, jeżeli to jest możliwe bez powodowania utrudnień dla innych użytkowników drogi, wykorzystywać każde nadające się do tego pobocze odpowiadające kierunkowi ruchu.
Panzerjager44 napisał(a):Po prostu może byś skorzystał z wydzielonego pasa.
Panzerjager44 napisał(a):Jest to i wygodne i bezpieczne. Co prawda nie jest to droga dla rowerów, ale nie popadajmy w szczegóły.

Panzerjager44 napisał(a):O fajnie to teraz mam w głębokim poważaniu te pobocza i napieram jezdnią. Jednak nadal uważam że są bezpieczniejsze od jazdy po jezdni, ale to oczywiście moje zdanie. Wydaje się że cała idea ich robienia w takim wypadku jest idiotyczna bo właściwie komu one mają służyć.

Panzerjager44 napisał(a):Jednak nadal uważam że są bezpieczniejsze od jazdy po jezdni, ale to oczywiście moje zdanie.
Panzerjager44 napisał(a):Wydaje się że cała idea ich robienia w takim wypadku jest idiotyczna bo właściwie komu one mają służyć.
. Powinno być węższe pobocze, ale z obu stron.77maka77 napisał(a):Mają służyć pieszym.
Art. 11. 2. Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.

adm napisał(a):77maka77 napisał(a):Mają służyć pieszym.
Chyba też nie do końca:Art. 11. 2. Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.

77maka77 napisał(a):Tak jeśli pobocze jest po obu stronach drogi .
Art. 11. 1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.
2. Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.
.Art. 20. 2. Jeżeli z boku jezdni znajdują się chodniki dla pieszych lub pobocza nadające się dla pieszych, piesi są obowiązani z nich korzystać.
Art. 20. 5. a) Poza obszarami zabudowanymi piesi korzystający z jezdni powinni znajdować się po stronie jezdni przeciwnej do tej, która odpowiada kierunkowi ruchu, chyba że zagrażałoby to ich bezpieczeństwu, bądź występowałyby szczególne okoliczności.
Panzerjager44 napisał(a):Jojas pewnie się będziesz śmiał, ale ja nie rozumiem właściwie dlaczego Pijący postanowił napierać ulicą, jak mógł jechać pięknym asfaltowym poboczem, które po coś ktoś zrobił. Bezpieczniej bez zbędnego blokowania drogi samochodom. Ja zawsze korzystam z tych poboczy i uważam je za doskonały pomysł. W tym przypadku to raczej Pijącego uznałbym za barana, a nie tego kierowce.
wypowiedź Panzerjager-a 44
Według Panzer'a i jojas'a wyszedłem na baranaPanzerjager44 napisał(a):Ja zawsze korzystam z tych poboczy i uważam je za doskonały pomysł. W tym przypadku to raczej Pijącego uznałbym za barana, a nie tego kierowce.

adm napisał(a):77maka77 napisał(a):Tak jeśli pobocze jest po obu stronach drogi .
Niestety z PoRD tak nie wynika:
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość